Datamanagement voor overheden: het City Innovation Platform

Het City Innovation Platform (CIP) is de oplossing voor integraal datamanagement. Deze dienst biedt ondersteuning voor diverse en veelvoorkomende datavraagstukken

De basis wordt gevormd door DataPlatform. De overige modules bouwen daarop voort en voegen aanvullende functionaliteiten toe.

De verschillende modules van het City Innovation Platform.

Datamanagement met optimale keuzevrijheid

 • DataPlatform Voor het verzamelen en ontsluiten van data voor verdere toepassingen.
 • DataCatalogus De oplossing om het gegevensbeheer binnen de eigen organisatie op orde te brengen. Voor correcte beschrijving, onderhoud en zichtbaarheid.
 • SensorData Het eenvoudig verzamelen van real-time data op een locatie, zoals bijvoorbeeld Snuffelfiets-sensoren.
 • OpenData De oplossing voor het publiceren van Open Data.
 • DataKluis Ondersteunt veilige data-uitwisseling met geselecteerde partijen.
 • Slim Melden Voor transparantie en inzicht in het proces Meldingen Openbare Ruimte.

Alle modules van de datamanagement oplossing worden aangeboden als clouddienst binnen een gemanagede omgeving. Onderdeel van de dienstverlening is een eigen Acceptatie en Productie-omgeving. Civity is ISO27001 gecertificeerd.

Gebaseerd op (inter)nationale open standaarden

Het verzamelen en delen van data is noodzakelijk om nieuwe diensten en toepassingen te ontwikkelen. Civity zorgt voor de onderliggende infrastructuur en logistiek. Het City Innovation Platform is een generieke oplossing, gebaseerd op open source software,  standaarden (Openstack, Openshift) en open API’s. Dit zorgt voor het eenvoudig verzamelen en delen, zodat iedereen het kan gebruiken én er mee kan koppelen.

Het City Innovation Platform is een datamanagement oplossing volledig in overeenstemming met FIWARE-architectuur. FIWARE is een open ecosysteem om innovatie van nieuwe diensten te stimuleren. Dat gebeurt door open source bouwstenen, toepassing van open standaarden en gestandaardiseerde datamodellen. FIWARE wordt wereldwijd door steeds meer steden omarmt omdat het de schaalbaarheid en uitwisseling van oplossingen aanmoedigt.

CIP omarmt de volgende standaarden en open API’s:

 • de FIWARE NGSI API
 • de OGC Webservices
 • de FIWARE datamodellen
 • de TM Forum API-standaarden
De FIWARE Foundation is een Europees initiatief om een open innovatie-omgeving te creëren.
TM Forum is een organisatie die zich richt op standaarden en open API’s voor smart cities.

Flexibel starten, makkelijk uitbreiden

Er kan met elke module van het City Innovation Platform gestart worden, afhankelijk van de wens en het niveau van de organisatie:

 • Het is mogelijk om te beginnen met de module OpenData, voor transparantie en/of het voldoen aan de wetgeving Openbaarheid van Bestuur (Wob).
 • Als eerst intern inzichtelijk gemaakt moet worden welke data beschikbaar is, is de module  DataCatalogus een goede start.
 • Doordat alle bouwstenen gebaseerd zijn op dezelfde open technologie, kan er op elk moment worden uitbreidt met andere modules.

Voordelen voor jouw organisatie

Ook snel aan de slag met data? Geïnteresseerd in een demo? Civity denkt graag mee. Bel (030) 697 32 86 voor een afspraak. Of mail naar info@civity.nl.

footer anchor