Snuffelfiets

Luchtkwaliteit meten vanaf de fiets

Een sensor op de fiets die luchtkwaliteit meet? Het kan met Snuffelfiets!

Met Snuffelfiets meten fietsers de luchtkwaliteit, middels drie soorten fijnstof. Ook worden locatie, (gemiddelde) snelheid, temperatuur, luchtvochtigheid, wegdek en organische gassen gemeten. Deze data wordt beheerd en inzichtelijk gemaakt met ons DataPlatform.

Locatie van de Snuffelsensor direct onder het fietsstuur.
De sensor meet de fijnstof waar de fietser fietst

Voordelen van Snuffelfiets

De oplossing biedt verschillende voordelen voor individuele fietsers, de samenleving als geheel en het milieu:

  • De oplossing biedt fietsers de mogelijkheid om gezondere routes te kiezen.
  • Meer inzicht in fijnstofwaardes helpt mensen die lijden aan longziekten om luchtvervuiling, een bekende trigger, te voorkomen.
  • De verzamelde data ondersteunt lokale en provinciale beleidsmakers en stedenbouwkundigen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen op basis van nieuwe inzichten.
  • Onderzoeksbureaus en nationale controle-instanties kunnen meer gegevens verzamelen om de luchtvervuiling beter te begrijpen. Lees meer over luchtkwaliteit.
  • Het project ondersteunt klimaatneutraliteit.
De fijnstofwaarden worden getoond op het Snuffelfiets dashboard.
De fijnstofwaarden worden getoond in een kaart.

Online vind je een real time dashboard.

De ruwe open data die alle Snuffelfietsers verzameld hebben, vind je op het Dataplatform.

De kracht van samenwerken

SODAQ is expert in het maken van sensoren, RIVM is verantwoordelijk voor datavalidatie, Civity is specialist in data-oplossingen.

“Slechte luchtkwaliteit in steden is wereldwijd een groeiend probleem. In de meeste grote steden hangen een paar permanente kastjes, voortdurend op dezelfde locatie. Met de mobiele Snuffelfietssensoren krijgen we een completer beeld van de luchtkwaliteit.”

Jan Willem Smeenk – SODAQ
Enthousiaste vrijwilligers bij de kick-off van Snuffelfiets in Zeist.
Enthousiaste vrijwilligers bij de kick-off van Snuffelfiets in Zeist.

Gebruikers Snuffelfiets

Consolideren en analyseren van gegevens met FIWARE

FIWARE logo

De centrale component voor het consolideren en analyseren van gegevens wordt Context Broker genoemd. Context Broker is in staat om gegevens van verschillende IoT-apparaten – in dit geval de Snuffelfietssensoren – te consolideren en de gegevens in context te plaatsen om zinvolle informatie te vormen.

De Context Broker is gebaseerd op de globale FIWARE NGSI v2 API specificaties. Het is beschikbaar als digitale bouwsteen voor iedereen die geïnteresseerd is in het ontwikkelen van hoogwaardige Europese diensten op een snelle en eenvoudige manier.

Context Broker bestaat uit open-source softwarecomponenten, documentatie, referentie-implementaties en ondersteunende diensten, die gratis worden aangeboden door het programma Connecting Europe Facility (CEF) van de Europese Commissie. Lees meer in dit Engelstalige artikel van CEF Digital.

Roadmap Snuffelfiets

Claar Schouwenaar, projectleider vanuit Provincie Utrecht, vertelt meer over de Snuffelfiets-pilot in dit interview door Innovation Origins.

“De provincie Utrecht wil dat in 2023 50% van alle ritten onder de 15 kilometer op de fiets plaatsvinden. De luchtkwaliteit en bereikbaarheid verbeteren hierdoor sterk. Mij is verteld dat wanneer 10% van de automobilisten de overstap maken, het fileprobleem rondom Utrecht is opgelost”. (bron)

Gwen Boon, programmamanager Fiets, Provincie Utrecht

Snuffelfiets is een samenwerking tussen de provincie Utrecht, SODAQ en Civity.

footer anchor