Door weer en wind data delen

Publiek verzamelde data stellen we publiek beschikbaar.

Ons Snuffelfiets-project stimuleert het reduceren van fijnstofuitstoot. Gemeentes werken hierbij samen met inwoners. Met de Snuffelfietssensor op hun fiets meten zij drie soorten fijnstof, de locatie, (gemiddelde) snelheid, temperatuur, luchtvochtigheid, wegdek en organische gassen. Het hele jaar door, op diverse momenten van de dag, in diverse weersomstandigheden, op bospaden, langs N-wegen en dwars door het centrum in de spits. Die data bieden inzicht: bij het maken van beleid en bij het kiezen van schone routes.

Welke route volgen de data?

Al fietsend worden deze data verzameld en beheerd op Civity’s Dataplatform. We leggen u graag uit wat het belang is van het gebruik van FIWARE’s open standaarden en componenten op ons dataplatform.

FIWARE is een open source initiatief dat een universele set van standaarden voor context datamanagement definieert. Op ons dataplatform vinden alle interacties tussen applicaties of platformcomponenten en de Context Broker plaats met behulp van een software-koppeling, de zogenaamde FIWARE NGSI RESTful API.

Maatschappelijk belang

De kern is dat het ‘open standaard’ karakter van FIWARE NGSI en de al gerealiseerde componenten aan programmeurs over de hele wereld de mogelijkheid biedt om hun applicaties snel over verschillende “Powered by FIWARE” platformen te verspreiden. En een stabiel framework voor toekomstige ontwikkelingen te realiseren. Zonder de beperkingen van een vendor lock-in. Een belangrijke factor bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Met gemeenschapsgeld bouwen we dus iets waarop andere partijen snel en goed kunnen aanhaken. Een slimme, transparante, duurzame en kostenefficiënte manier van werken.

Duurzame oplossingen

Zo maakt Snuffelfiets samen met FIWARE de ontwikkeling van oplossingen voor domeinen zoals Smart Cities nog makkelijker. Daarin spelen ze een belangrijke rol bij het behalen van de klimaatdoelen (SDG’s).

Meer lezen? De FIWARE foundation publiceerde dit Engelstalige booklet met toepassingen zoals Snuffelfiets die een direct positief effect hebben op de klimaatverandering.

footer anchor