Data van alle stembureaus compleet in 1 dataset

Ongeveer 13 miljoen Nederlanders mogen naar de stembus op woensdag 20 maart. Dan vinden de Provinciale Statenverkiezingen en waterschapsverkiezingen plaats in Europees Nederland en zijn er eilandsraadsverkiezingen en kiescollegeverkiezingen in Caribisch Nederland. In 358 (bijzondere) gemeenten mogen kiezers naar de stembus.

Op de site waarismijnstemlokaal.nl krijg je met het ingeven van je locatie of plaatsnaam alle stemlokalen in de buurt te zien op een interactieve plattegrond. Dit werkt voor alle meer dan 9.500 stembureaulocaties in heel Nederland. De onderliggende data die hiervoor wordt gebruikt is de Stembureaus gemeenteraadsverkiezingen 2019 dataset afkomstig van Dataplatform. De stembureaus voor de eilandsraadverkiezingen die op 20 maart worden gehouden op de overzeese eilanden Saba en Bonaire zijn ook verzameld in 1 complete dataset.

De brongegevens van deze datasets zijn afkomstig van Open State Foundation. Deze foundation is ook verantwoordelijk voor de website waarismijnstemlokaal.nl.

Civity zorgt voor de complete en correcte samenvoeging van alle data in één dataset en het openbaar beschikbaar stellen van de set op Dataplatform.

Naast Open State Foundation gebruiken verschillende andere partijen de dataset Stembureaus gemeenteraadsverkiezingen 2019 tijdens en na de  verkiezingen op woensdag 20 maart. Een overzicht:

Facebook knop ‘waar kan ik stemmen’

Facebook maakt gebruik van de dataset en zal tijdens de verkiezingsdag voor de tweede keer de knop ‘Facebook Stemoproep’ online plaatsen met daarin een link naar de kaart met stemlokalen op waarismijnstemlokaal.nl. Tijdens de verkiezingen in maart 2017 hebben 1,5 miljoen Facebookgebruikers in Nederland op de knop geklikt.

Stembureaudata samengevoegd met invalidenparkeerplaatsen

Verschillende marktpartijen combineren de data van stembureaus met andere data. Een voorbeeld hiervan zijn stembureaudata die worden samengevoegd met invalidenparkeerplaatsen en rolstoeltoegankelijkheid. Zo kunnen minder valide burgers precies zien waar ze makkelijk kunnen parkeren wanneer ze willen stemmen.

Kaart op gemeentewebsites 

Diverse gemeentelijke websites geven inwoners de mogelijkheid om via een eenvoudige kaart hun dichtstbijzijnde stembureau te vinden.

Analyses verrichten

Mediapartijen, (data) journalisten en politieke partijen gebruiken de data in de aanloop en nasleep van de verkiezingen om analyses te verrichten.

Alle stemlokalen op 1 kaart op www.waarismijnstemlokaal.nl

Met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gebruikt Open State Foundation de stembureaudata voor het landelijk platform ‘Waar is mijn stemlokaal’. Op dit platform zie je waar alle stemlokalen in Nederland zijn.

Het platform Waar is mijn stemlokaal? is een initiatief van Open State Foundation met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in samenwerking met VNG Realisatie en Civity.

De dataset Stembureaus provinciale verkiezingen 2019 met alle veld- en waarde informatie is hier te vinden.

Alle stembureaudata voldoen aan de blauwdruk van gestandaardiseerde open datasets van VNG Realisatie – Open Data Standaarden en de High Value Datalijst. 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op gebied van open data en slimme steden.

footer anchor