De provincie Utrecht maakt van ruwe data waardevolle informatie

De provincie beschikt over ruim 2000 luchtfoto’s en wil die graag bruikbaar maken voor haar inwoners. Hoe doe je dat? In dit artikel lees je hoe de provincie met hulp van Civity crowdsourcing inzet om de foto’s zowel bruikbaar als interessant te maken voor het grote publiek. 

Ruim 2000 luchtfoto’s
De afdeling Erfgoed van de provincie Utrecht heeft in 30 jaar tijd een enorme hoeveelheid aan data verzameld, bestaande uit foto’s en onderzoeksrapporten. Viola Tjew-A-Sin, open data consultant voor de provincie Utrecht, is nagegaan welke data interessant zijn om op Dataplatform te publiceren. Ze liep daarbij tegen een collectie van ruim 2000 luchtfoto’s, genomen aan het begin van deze eeuw. Prachtige foto’s, maar helaas zonder informatie over de exacte locatie. De eerste gedachte was om die locatiegegevens zelf toe te voegen, maar er deed zich een andere kans voor. 

Samen weten we meer
De luchtfoto’s bestaan voornamelijk uit Utrechtse buitenplaatsen en monumenten. “Dit als dataset op Dataplatform zetten is zo geregeld. Maar hoe zorgen we dat ze vindbaar zijn en dat inwoners weten waar de foto is genomen?”, aldus Viola. Moderne foto’s bevatten vaak informatie over de datum, locatie en camera-eigenschappen, maar dat is niet het geval bij deze luchtfoto’s. Hoe kunnen we dan toch deze informatie toevoegen aan de foto’s?

Coördinaten verzamelen
Door coördinaten te verzamelen, wordt er informatie aan de luchtfoto’s toegevoegd. Wie kent de provincie Utrecht beter dan haar inwoners? Vanuit deze gedachte ontstond het idee om inwoners actief te benaderen bij het achterhalen van de locatie van een foto. Dit kan bijvoorbeeld met een site waar iedereen toegang toe heeft. Samen met Civity kwam de provincie Utrecht op het idee om gebruik te maken van een crowdsourcing platform. De luchtfoto’s worden op een open podium gezet waar iedereen helpt met locaties toevoegen. Dit is makkelijk, snel én je betrekt het publiek erbij.

“Het is fijn dat Civity een breed netwerk heeft en je in contact kan brengen met de juiste partijen. ”

Viola Tjew-A-Sin

Platform hetvolk.org
Met het netwerk van Civity kwam de provincie Utrecht terecht bij Webmapper. Dit bedrijf ontwikkelt toepassingen en datasets waarbij het crowdsourcing platform hetvolk.org een onderdeel is. Civity ontsluit de luchtfoto’s op Dataplatform en Webmapper maakt ze zichtbaar op hetvolk.org. Het platform is voor iedereen toegankelijk en werkt heel simpel. Op hetvolk.org krijg je een luchtfoto en een kaart te zien, op de kaart vul je de kijkrichting en het blikveld in, en klikt door naar de volgende foto. De coördinaten worden aan de hand van deze bepalingen automatisch toegevoegd. Herken je de foto niet? Dan sla je hem over. Nadat de coördinaten zijn verzameld, worden de luchtfoto’s gepresenteerd op een kaart.

Luchtfoto dataset op Dataplatform
Doordat de provincie Utrecht gebruik maakt van een crowdsourcing platform wordt de ruwe data van luchtfoto’s op een snelle en makkelijke manier omgezet tot waardevolle informatie. Inwoners worden actief benaderd om deel te nemen. Dataplatform is hierin de verbindende factor en zorgt dat de luchtfoto’s zichtbaar zijn op het crowdsourcing platform. Nadat de coördinaten zijn verzameld, worden ze toegevoegd aan de foto’s op Dataplatform en verrijkt de provincie Utrecht samen met het publiek de luchtfoto dataset.

footer anchor