Civity geeft gastcollege over open data

De studenten Software engineering aan de Haagse Hogeschool willen graag geprikkeld worden om meer met data te gaan doen. Dat komt goed uit, want Civity vindt het leuk en belangrijk om haar expertise op het gebied van open data en datagedreven werken te delen en mensen te inspireren met voorbeelden uit de praktijk.

Tijdens het vak “Advanced databasis and big data” kregen zij daarom een gastcollege van Arjen Hof, directeur van Civity over big data, smart cities, innovatieve software oplossingen en het belang van kwalitatief goede data.

Data delen is noodzakelijk

Arjen Hof vertelt tijdens het college over de noodzaak van data delen en wat Civity concreet hiermee doet op het City Innovation Platform, het open source platform waar al meer dan dertig overheidsinstanties hun (open) data delen. “Het overtuigen van organisaties om data te delen en hen duidelijk te maken wat de voordelen zijn, is een uitdaging” vertelt Arjen. Bovendien krijgt data alleen waarde als je ook goed nadenkt over onderwerpen als datakwaliteit, het beheer, privacy en de toepassing van standaarden. Dat kun je niet alleen. Alle betrokkenen zullen moeten samenwerken. Gelukkig zien steeds meer overheden deze meerwaarde hiervan en willen hun data delen.

In de praktijk

Arjen laat in een vogelvlucht een aantal projecten van het City Innovation Platform zien waarbij data wordt gebruikt om burgers te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken. Zoals de luchtkwaliteitmetingen in Schiedam, de parkeersensoren die de bezetting van invalide-parkeerplaatsen real time inzichtelijk maken in de gemeente Utrecht en Slim Melden voor het beheer van de openbare ruimte.  

Meerdere sensorbronnen via één standaard ontsloten in Rotterdam: o.a. brugopeningen, parkeerplaatsen en verkeersstromen.

Vol innovatieve ideeën en energie verlaten de studenten het college, vastbesloten om de wereld van de open data te veroveren. We bedanken Martijn Hartog (Senior projectleider en onderzoekscoördinator bij de Haagse Hogeschool) en de Haagse Hogeschool voor het organiseren van dit gastcollege.

footer anchor