Snuffelfietsen verzamelen data in Lund
Snuffelfiets in Zweden.
In het Zweedse Lund is Snuffelfiets onderdeel van een ‘digitale Adventskalender’. De stad Lund realiseerde samen met Future by Lund dat er in december elke dag een nieuw voorbeeld verschijnt van internet/digitalisering dat nu en in de toekomst effect heeft.
Vandaag start een luchtdeeltjesmeting in Lund via crowd-sourcing. Vier fietsers zijn elk uitgerust met een Snuffelfiets-sensor. Tijdens de fietstocht rapporteren ze de waarden, die op een kaart worden weergegeven. Zo ontstaat een beeld van de luchtstatus op verschillende plaatsen in Lund. De gegevens-set is helemaal tot kerstavond gebouwd.
Gedurende de maand december kun je Snuffelfiets / Sniffer Bike in Lund hier volgen: http://kartor.lund.se/snifferbikeLund/
Als je problemen hebt met het zien van de waarden, is een tip om een andere webbrowser te proberen
De Snuffelfiets-sensoren zijn ingesteld om heel kleine luchtdeeltjes te meten – tot 2,5 micron (PM 2,5). We verwachten dat de gemeten concentraties van deeltjes in de lucht tijdens ons onderzoek sterk zullen variëren. De weersomstandigheden hebben veel invloed, maar ook tijdstip en natuurlijk de locatie van de gefietste routes.
Lage gemeten concentraties van deeltjes geven blauwe kaartlijnen (goede waarden). Geel-oranje geeft gematigde concentraties aan en rode kaartlijnen geven hogere concentraties aan.
Datagedreven beleid
De sensoren op de fietsen geven natuurlijk minder betrouwbare waarden dan duurdere (grote) meetinstrumenten. Toch kunnen ze wel een indicatie geven van luchtveranderingen in de loop van de tijd. De Snuffelfiets-sensoren kunnen ook een idee geven waar het zinvol zou zijn om een nauwkeuriger vast meetstation te plaatsen.
Fijnstofdeeltjes
PM2.5 is een gebruikelijke maat voor het meten van deeltjes: de massa van deeltjes is minder dan 2,5 micron (μm) in diameter. Er wordt gevreesd dat zulke kleine deeltjes een duidelijk negatief effect hebben op de gezondheid, zowel op korte als op lange termijn. In dit experiment wordt nog geen stikstofgehalte gemeten.
Slim combineren beleidsterreinen
De fietser en de fiets kunnen bijdragen aan het oplossen van verschillende maatschappelijke problemen. Het gaat dan niet alleen om verkeersproblematiek maar ook om luchtkwaliteit, volksgezondheid, interactie/participatie en welzijn.
Snuffelfiets maakt individuen en overheden hiervan meer bewust en ondersteunt beleid op deze gebieden.
Hoe werkt Snuffelfiets
Er zitten meerdere sensoren in het apparaatje dat participerende inwoners aan hun stuur hangen. Al fietsend meten ze elke tien seconden drie soorten fijnstof. En ook locatie, (gemiddelde) snelheid, wattage, temperatuur, luchtvochtigheid en organische gassen. Daarnaast zit er in het meetkastje ook een accelerometer en een trillingsmeter die data verzamelen over de kwaliteit van het wegdek.
Slim samenwerken met IoT
De data van Sodaq’s sensoren worden elke minuut via LTE-M verzonden naar Civity’s Dataplatform waar ze verwerkt worden. (LTE-M is de connectiviteit die vergelijkbaar is met die van mobiele telefoons, maar speciaal is gemaakt voor Internet of Things-toepassingen.) Op Dataplatform worden meetwaardes en fietslocaties via een API-koppeling weergegeven op het dashboard. De data bieden inzichten om de impact van beleid te evalueren en bij te sturen.
Burgerparticipatie
De metingen met de Snuffelfiets zijn begonnen als een ontwikkelingsproject met Sodaq in samenwerking met de provincie Utrecht.
Sinds de start van het experiment in Nederland een jaar geleden, rijden er enthousiaste ‘Snuffelaars’ rond in de gemeenten Zeist, Amersfoort, Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Ook vanuit de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Overijssel is er interesse in het project Snuffelfiets. En in Gelderland is onlangs een pilot gestart met 50 fietsen. En nu ‘snuffelen’ we dus ook in Lund.
Civity Nordics
Civity is al 2 jaar actief in Scandinavië, voornamelijk door een sterke samenwerking met Sensative, haar Zweedse partner. Civity levert haar state-of-the-art Dataplatform en diensten aan 28 gemeentes in Zweden. #smartcity #smartastäder #hållbarastäder
Vervolgtraject Snuffelfiets
Claar Schouwenaar, projectleider vanuit Provincie Utrecht, vertelt meer over de Snuffelfiets-pilot in dit interview door Innovation Origins.