Gemeente Enschede Melding openbare ruimte? Dat kan slim en snel

De case.

De gemeente Enschede is met 158.000 inwoners de grootste stad van de provincie Overijssel. De gemeente hecht veel waarde aan maatschappelijke thema’s als een schoon, heel, veilig en duurzaam  Enschede. Om dit te realiseren wil Enschede op een toegankelijke manier de digitale dienstverlening met de bewoners, ondernemers en instellingen verbeteren. Eén van de onderwerpen waar Enschede zich op richt, is vereenvoudiging van het proces om een melding over de openbare ruimte te doen. 

De oplossing.
In oktober is de gemeente Enschede live gegaan met de ‘Slim Melden’ oplossing van Civity. Slim Melden ontzorgt de gemeente bij het stroomlijnen van meldingen over openbare ruimte en de afhandeling ervan. Bijvoorbeeld een lantaarnpaal die stuk is, een gat in de weg of een boom met een loshangende tak boven de weg. De burger kan snel en eenvoudig een melding doen, zonder onnodige gegevens in te hoeven vullen. De melding wordt direct goed geregistreerd en voorzien van alle bijbehorende gegevens. Slim Melden biedt niet alleen een handige app, maar ook integratie met het eigen zaaksysteem van Enschede. Het sluit aan op de interne processen en zorgt daarmee voor een efficiënte afhandeling.

De werking is heel eenvoudig. De burger gaat op zijn smartphone, tablet of pc naar www.enschede.nl/meldingopenbareruimte en zorgt dat de optie ‘locatie’ op de smartphone of tablet is ingeschakeld. Op de kaart van Enschede is nu zichtbaar waar de burger zich bevindt inclusief de openbare attributen, zoals lantaarnpalen en speeltoestellen in zijn omgeving. De bijbehorende gegevens zijn al gekoppeld – zoals nummer van het object, locatie et cetera – die hoeft de burger niet meer in te vullen of op te zoeken. Ook is al inzichtelijk of er al een melding is gedaan. Het symbool op de kaart is dan rood gekleurd en bij het aanklikken van het symbool vindt de burger de informatie die bij de melding hoort. Als de burger een melding heeft gemaakt, dan ziet hij op de kaart ook alle informatie over de melding.

Op de kaart worden de objecten in de buurt getoond. Is een object rood, dan is er al een melding gedaan.

Het resultaat.
Slim Melden in Enschede is tot stand gekomen door samenwerking van een groot aantal partijen, waaronder de verschillende interne organisatieonderdelen van de gemeente en wijkraden en bewoners. Het is voor bewoners, de gemeente en organisaties gemakkelijker geworden om (via een kaart) een melding over de openbare ruimte te doen én af te handelen.
Bij Slim Melden staat niet de techniek centraal, maar de optimalisatie van processen rondom de melding openbare ruimte, de communicatie en het gebruiksgemak vanuit en voor de gebruiker. De gemeente Enschede blijft de komende tijd verder ontwikkelen en verbeteren.

“Het is nu makkelijker om schades en onregelmatigheden eenduidig te registreren en te routeren. Wij kunnen met Slim Melden nu meldingen sneller en correct afhandelen”.

Stefan Volmer, Beleidsadviseur Leefomgeving gemeente Enschede
footer anchor