Gemeente Delft
Case
De gemeente Delft heeft ambitie om open data te delen en wil dit graag met een goed ingericht proces doen. We spreken met Hester Torn van de gemeente Delft: “In plaats van zomaar data te publiceren in de hoop dat mensen er iets mee gaan doen, wilden we goed nadenken voor wie de data interessant is en hoe we met die personen in contact kunnen komen.” Ook maken ze in Delft het proces om data te delen gestructureerd en kunnen ze daarom tijdens ontwikkelingen en projecten al nagaan of het publiceren van de data interessant is en mogelijk is.
Concept en oplossing
Met een geografisch informatiesysteem dat al binnen de gemeente Delft bekend was, heeft in 2017 de gemeente een laagdrempelige pilot opgezet. Ze kozen ervoor om gegevens van verschillende soorten bomen in de gemeente te delen, omdat deze gegevens ook door veel andere gemeenten al als open data worden gepubliceerd. Ze kwamen erachter dat het gebruikte systeem niet voldeed aan alle verwachtingen en gingen opzoek naar een systeem wat gebruikersvriendelijker was en ook eenvoudig de metadata en data gestandaardiseerd kon aanbieden.
Tijdens een regiobijeenkomst over open data in maart 2017, leerde de gemeente Delft het Dataplatform van Civity kennen. Het platform sloot precies aan op wat ze zochten; eenvoudig data kunnen ontsluiten en gestandaardiseerd kunnen aanbieden. Daarnaast vond de gemeente Delft de gebruikersvriendelijkheid erg fijn om mee te werken omdat het overzichtelijk was.
“De gebruikersvriendelijkheid van het Dataplatform van Civity helpt richting de burger, app ontwikkelaars en anderen die interesse hebben in de open data.” – Hester Torn, Gemeente Delft.
Het resultaat
Wat de gemeente Delft heeft gemerkt, is dat het Dataplatform intern een beweging heeft losgemaakt. Diverse afdelingen binnen de organisatie leggen zelf data voor met het verzoek om te kijken of de data interessant is om te delen.
Daarnaast heeft de gemeente vanuit het ruimtelijk domein een Europees project opgestart. Hier wordt open data gebruikt voor het ontwikkelen van slimme concepten en toepassingen op gebied van energie, mobiliteit en een schoon milieu. Het doel van dit project is om een ecosysteem onder bedrijven, universiteiten en de gemeente op te zetten. Zo kunnen ze gezamenlijk met inzet van open data werken aan slimme toepassingen voor de stad.