Gastcollege op Hogeschool Utrecht over Big Data en Smart Cities

Twintig ICT studenten van de Hogeschool Utrecht kregen afgelopen 24 mei college van onze collega Tom de Nooij, Data officer bij Civity. Tom sprak over Civity’s (praktijk)ervaringen met sensoren, datamanagement en -logistiek en probeerde zijn passie voor data en de mogelijkheden met data over te brengen op de studenten. Een aantal projecten waar we ons mee bezig houden en de interessante punten van het college op een rijtje.

Data en afvaldumpingen

Civity houdt zich bezig met maatschappelijke vraagstukken over de bevordering van een leefbare, duurzame, veilige en uitnodigende (leef)omgeving. Eén van de onderwerpen waar we ons mee bezighouden is (drugs)afvaldumpingen. Het aantal dumpingen neemt de laatste tijd toe, en zijn ook vaker in het nieuws. Tom liet de studenten een prototype van een dashboard zien waarmee de dumpingen kunnen worden gevisualiseerd.

Crowdsourcing tool Slim Melden

De software die door Civity gebruikt wordt voor het verzamelen van data, ook wel crowdsourcing genoemd, heet Slim Melden. Tom vertelde over een aantal praktijkervaringen waar de software is ingezet zoals de applicatie www.jeukrups.nl. Iedereen kan via deze site of de Jeukrups smartphone app de locaties van de eikenprocessierupsen melden. Hier lees je meer over het Jeukrups-project.

Een andere praktijkervaring die Tom liet zien is de Slim Melden-applicatie waarmee meldingen openbare ruimte worden gedaan. Door middel van een live demo kregen de studenten te zien hoe je een melding doet en hoe de meldingen voor de gemeente in kaart worden gebracht. In Utrecht (utrecht.slimmelden.nl) en Enschede (enschede.slimmelden.nl) kunnen al meldingen openbare ruimte gedaan worden. Meer over de Slim Melden applicatie is hier te vinden.

Big data visualisaties

Veel gemeenten ontsluiten datasets op dataplatform.nl Denk aan datasets over hondenuitlaatzones, soorten en locaties van bomen of de locaties van invalidenparkeerplaatsen. Iedereen kan de data gebruiken om bijvoorbeeld applicaties te ontwikkelen of visualisaties te maken.

Tom liet zien hoe Onwheels de dataset invaliden-parkeerplaatsen in Utrecht gebruikt om de bezetting te tonen in een app. Als laatste gaf Tom een kijkje in het Datalab van Civity waar we zelf experimenteren met datasets om visualisaties te maken.

Van energietransities tot verkeersongevallen – de mogelijkheden zijn eindeloos. Al met al een inspirerend college voor de studenten. Enthousiast geworden en wil je ook een college? Neem contact met ons op.

footer anchor