Civity’s productontwikkelingen 2018

Op donderdag 1 november gaven wij letterlijk een kijkje in de keuken. Alle klanten waren uitgenodigd op kantoor om te zien waar Civity werkt, wie we zijn en welke productontwikkelingen er het afgelopen jaar zijn geweest.

1. Luchtkwaliteitsmetingen met sensoren op fietsen

Samen met de provincie Utrecht zijn we het project de Groene Fiets gestart om de luchtkwaliteit in omgeving Zeist te meten. Dit doen we door luchtsensoren te bevestigen op fietsen. Het bedrijf SODAQ heeft de sensoren ontwikkeld. Dertig vrijwilligers uit de gemeente Zeist hebben sinds 16 oktober een sensor op de fiets. Civity heeft een dashboard ontwikkeld waarmee de data van de sensoren real time te volgen zijn. Op dit dashboard zie je in één opslag de luchtkwaliteit en de routes die de fietsers hebben afgelegd. Daarnaast kun je selecteren op sensor en datum. Het project loopt tot 12 december. Bekijk het dashboard hier. Soortgelijke projecten met sensoren voor bijvoorbeeld parkeerplaatsen of grondwaterstanden kunnen wij eenvoudig uitvoeren. Ons platform kan real time data stromen ontvangen, opslaan en ontsluiten.

(Screenshot dashboard luchtkwaliteitsmeting met sensoren)

2. Data science

We zijn ons meer gaan focussen op Data science. Dat is te zien aan de ontwikkeling van onze nieuwe producten waarbij we ons meer richten op oplossingen met data. Zo maken we nog beter inzichtelijk wat de waarde van data is. Onderstaand een greep uit onze data oplossingen.

  • Klimaat adaptatie model

In het Klimaat adaptatie model worden verschillende data gecombineerd. Het doel is om inzicht te geven in beleidsvorming door het combineren van gemeente- data, publiek en open data. Dit gaat bijvoorbeeld over zonne-energie, Co2 uitstoot, wateroverlast en hitte-eilanden. In het vakblad Stedelijk Interieur is een artikel geplaatst over ons Klimaat Adaptatie Model en is hier te lezen. Het Klimaat Adaptatie Model is hier te bekijken.

(Dashboard Klimaat Adaptatie Model Civity)

  • 3D model IRIS project

Civity is betrokken bij het Europees project IRIS. Drie steden, Utrecht, Nice en Gothenburg, werken aan energietransitie projecten die repliceerbaar zijn naar andere slimme, stedelijke gebieden. Civity ontwikkelt een 3D model voor de wijk Kanaleneiland waarin energieverbruik per huis te zien is. Momenteel zitten wij in een onderzoeksfase en verwachten juni 2019 het model te hebben uitgewerkt.

  • Het Dataplatform lab: visualisaties binnen Dataplatform

Intern experimenteren wij met datavisualisaties maar hebben ze niet eerder durven delen omdat ze nog niet af zijn. Dit vinden wij zonde. Op het Dataplatform lab vind je onze experimenten en doe je inspiratie op voor eigen projecten. Enkel voorbeelden:

  • Energie labels in Utrecht

Hoeveel energie kan worden teruggewonnen als er zonnepanelen op gebouwen worden geplaatst? In deze visualisatie zijn de energie labels van gebouwen in de stad Utrecht in kaart gebracht. Ook zie je hoeveel energie ieder gebouw kan terugwinnen door het installeren van zonnepanelen. Lees verder en bekijk visualisatie >

  • Verdeling subsidieregister

Bekijk hoe de verleende subsidies in welke mate worden toegekend aan een specifieke wijk in de stad Utrecht. De verleende subsidies zijn in 8 categorieën verdeeld. Vervolgens zie je per subsidiecategorie hoeveel wordt toegekend aan welke wijk. Lees verder en bekijk visualisatie >

(Visualisatie subsidieregister en Energie labels Utrecht)

3. Slim Melden

Slim Melden heeft afgelopen jaar veel aandacht gekregen. Dat kon ook niet anders want we zijn enorm hard gegroeid met het aantal Slim Melden klanten. Aangesloten gemeenten zijn nu Utrecht, Groningen, Enschede en Velsen. De gemeente Deventer en Zaanstad komen er aan. Een greep uit de doorontwikkelingen van Slim Melden:

  • Het dashboard is uitgebreid. De data kan nog verder worden uitgesplitst, bijvoorbeeld naar categorie, locatie en tijdstip. Bekijk het vernieuwde dashboard hier.
     
  • Steeds meer koppelingen met externe partijen. Citytec beheert voor veel gemeenten de lantaarnpalen. In Utrecht hebben we een koppeling met Citytec gerealiseerd. Meldingen van defecte lantaarnpalen worden nu rechtstreeks naar Citytec gestuurd. De afhandeling wordt hierdoor nog efficiënter en de informatievoorziening aan inwoners nog actueler.
     
  • Extra status voor melding. Nu kennen we twee statussen in het Slim Melden dashboard. Groen: de melding is opgelost of er is niets aan de hand. Rood: de melding is nog niet opgelost. Er komt een derde bij. Oranje: de melding is in behandeling. Dit doen we omdat de oplossing van sommige meldingen meegenomen wordt in het reguliere onderhoudsprogramma. Je kunt dan wel terugkoppeling geven aan de melder, zodat die wel ziet dat er actie wordt ondernomen. Naar verwachting is in het eerste kwartaal van 2019 deze functie doorgevoerd voor alle Slim Melden klanten.

4. Open data monitor in ontwikkeling

Om de voortgang van gemeenten die open data beschikbaar stellen inzichtelijk te maken, ontwikkelt Civity in samenwerking met Open State Foundation een Open Data Monitor Gemeenten. Dit instrument laat zien óf en hoe gemeenten hun data beschikbaar stellen en vertaalt dit naar een overzichtelijk scoremodel. De ranglijst maakt de vorderingen van gemeenten transparant, maar heeft vooral tot doel om te laten zien hoe gemeenten met vaak eenvoudige acties meer open data kunnen ontsluiten. Lees hier meer over de ontwikkeling van de open data monitor.

En nog meer…

Andere belangrijke ontwikkelingen waar Civity het komende half jaar werkt zijn een volledige integratie van Geoserver in Dataplatform, standaard datamodellen (FIWARE) en een Datamarket op basis van de Open API’s van TM Forum.

footer anchor