Datapartnership Kunstwacht op Dataplatform

Om zo veel mogelijk interessante gemeentelijke gegevens te verzamelen op Dataplatform.nl, heeft Civity diverse datapartners. Sinds 1 april 2018 werkt Civity samen met Kunstwacht voor datasets over beeldende kunst in de openbare ruimte. Kunstwacht onderhoudt en restaureert deze bijzondere objecten voor ongeveer 130 gemeenten in Nederland. Onder deze objecten vallen beelden, monumenten, gedenktekens, muurdecoraties, en bijzonder straatmeubilair zoals lantaarns en banken, maar ook binnenkunstcollecties.

Deze datapartnership zorgt ervoor dat op Dataplatform een landelijke dataset komt over kunstwerken in de openbare ruimte. Door de data openbaar te maken, ontstaan er talloze nieuwe mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld speciale kunst- of toeristische routes. De gemeenten Amersfoort, Utrecht, Delft, Tilburg, Schiedam en Leeuwarden maken ook gebruik van de diensten van Kunstwacht en hebben hun kunstobjecten al beschikbaar gesteld; deze open data zijn als individuele dataset beschikbaar op de tab datasets met als titel “kunstwerken”.

Gratis en makkelijk
Kunstwacht en Civity maken het makkelijk voor gemeenten om het voorbeeld van de genoemde gemeenten te volgen. Zonder extra inspanningen kunnen gemeenten deze data ook ontsluiten. Aan de publicatie zitten geen verplichtingen, kosten of werkzaamheden. Civity zorgt ervoor dat deze open data beschikbaar komen en werkt samen met Kunstwacht aan het up-to-date houden van de gegevens. Daarnaast zorgt Civity ervoor dat het via Dataplatform.nl als een landelijke dataset op data.overheid.nl beschikbaar wordt gesteld.

Over Kunstwacht
Voor het onderhoud en de restauratie van kunstwerken in de openbare ruimte zijn de teams van Kunstwacht het hele jaar door in vele gemeenten verspreid over heel Nederland te vinden. Kunstwacht is gevestigd in Delft, waar het kantoor, de ateliers en depots van Kunstwacht te vinden zijn. Naast het praktische werk levert Kunstwacht ook advies aan (gemeentelijke) collectiebeheerders over uiteenlopende zaken op juridisch gebied, nieuwe te realiseren kunstwerken, herplaatsing of gecompliceerd onderhoud. Objectinformatie verwerken zij in hun KunstOnline systeem. Daarnaast realiseert Kunstwacht publiekssites en mobiele apps met onder andere wandel -en fietsroutes langs kunstwerken.

footer anchor