Jeukrups.nl van start

Binnenkort krijgen we weer te maken met de eikenprocessierups. In het Noord-Brabantse Mill zijn deze week de eerste eikenprocessierupsen uit het ei gekomen, meldt naturetoday.com. Deze harige jeukrupsen zorgen voor veel overlast vanaf half mei tot eind juni. De eikenprocessierups komt voor in heel Nederland. Iedereen heeft wel eens zo’n typisch waarschuwingslint zien hangen om eikenbomen. De klachten door de kleine haartjes van het beestje zijn niet fijn: jeuk, blaasjes en puistjes, zwelling, geĆÆrriteerde ogen en ontstoken luchtwegen.

Melden van de rupsen

Civity ontwikkelt de jeukrups app en de website jeukrups.nl waar mensen de eikenprocessierups op kunnen melden. Dit doen we omdat we vanuit Civity graag laten zien dat er doormiddel van crowdsourcing veel data verzameld kan worden op een laagdrempelige manier. Door een combinatie te maken met de vindplaatsen van de eikenprocessierups en andere open data als speeltoestellen, fietsroutes en basisscholen, brengen we hoge en lage risico gebieden in kaart. Daarnaast is er voor gemeenten een link naar jeukrups.nl beschikbaar die ze op hun website kunnen plaatsen. Als een burger dan een melding doet, wordt deze gelijk gerouteerd naar de verantwoordelijke persoon binnen de gemeenten. Voor een verdere doorontwikkeling zijn wij bezig met een dashboard waar we de hoe en lage risico gebieden combineren met de meldingen van de rupsen. Dit dashboard biedt gemeenten ondersteuning bij het in kaart brengen van de gebieden met prioriteit voor het bestrijden van de rups. Ook willen we kijken of we historische vindplaatsen van de eikenprocessierups kunnen combineren met de meldingen van de rups om verspreidingspatronen vast te leggen. 

Download de Jeukrups app in de Google Play Store / App Store.

Jeukrups.nl in de publiciteit

Het is belangrijk om de verspreiding van deze rupsen goed in kaart te brengen. Hoe meer meldingen, hoe beter zicht we hebben op de verspreidgebied van de rupsen en hoe beter voorkomen kan worden dat kinderen, sporters, honden en paarden last krijgen van de vervelende kleine ”brandharen”. RTV Drenthe publiceert een artikel over onze eikenprocessierups app en Tom de Nooij legt op radio RTV Drenthe uit wat de eikenprocessierups is en wat de jeukrups app kan betekenen in de bestrijding.

(Artikel RTV Drenthe)

Interview met Tom de Nooij van Civity en RTV Drenthe over de Jeukrups app

Ook in de noordelijke provincie Groningen staan veel eikenbomen. RTV Noord wilde daarom ook graag aandacht schenken aan de jeukrups app. Tom legde uit hoe de rups eruit ziet en wat je met de app kan. Hoor het interview hieronder. 

Interview Tom de Nooij van Civity met RTV Noord over de Jeukrups app

In het radio programma Gelderland Helpt staat het verbinden van vraag en aanbod centraal. En dit kan van alles zijn: van opzoek zijn naar een hardloopmaatje tot aan het aanbieden van een opgeknapte fiets. De oproep om burgers eikenprocessierupsen te laten melden, past precies in dit straat. Omroep Gelderland schreef een artikel over de jeukrups app.

(Artikel Omroep Gelderland)

Ook heeft Tom verder toelichting gegeven tijdens het radio middag programma van Gelderland Helpt.

Interview Tom de Nooij van Civity met Omroep Gelderland over de Jeukrups app

Regionale kranten hebben het nieuws ook opgepakt. Op de internet krant krommenier.nl staat een artikel over de eikenprocessierups app van Civity.

(Artikel Krommenieƫr.nl)

footer anchor