WaterQ

Inzicht in waterkwaliteit van oppervlakte- en grondwater

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om de waterkwaliteit op te vangen en te meten.
We zijn er trots op dat we WaterQ kunnen presenteren, een sensor die watertemperatuur en vervuiling meet.

Neem contact met ons op en ga nu van start.

Meten waar het belangrijk is

Steeds meer gemeenten en (lokale) overheden hebben te maken met nieuwe verplichtingen en eisen om de waterkwaliteit en -temperatuur te meten.

WaterQ is de oplossing om inzichten in waterkwaliteit te verzamelen en te delen. Op basis van open standaarden kunnen de gegevens worden gepresenteerd als landelijke open data, wat transparantie en inclusiviteit biedt aan burgers en innovatieve bedrijven.

WaterQ is een samenwerkingsproject van Civity en SODAQ.

De WaterQ-data worden automatisch opgeslagen in Civity CIP Dataplatform

Hoe het werkt

De WaterQ-sensor is zeer energiezuinig en werkt volledig op het ingebouwde zonnepaneel. Omdat hij verbinding kan maken met NB-IoT, LTE-M, LoRa en 2G netwerken, werkt hij volledig autonoom en stuurt hij continu (bijna) real-time watergegevens door.

De WaterQ-data worden automatisch opgeslagen in Civity CIP Dataplatform en gepresenteerd in een dashboard. Door de Open data standaarden is de data beschikbaar voor publicatie en eenvoudige integratie in elke externe applicatie.

Daarnaast is WaterQ ook multifunctioneel; naast geleidbaarheidsgegevens verzendt het ook watertemperatuur- en GPS-data.

Voordelen van WaterQ

De WaterQ-sensor lost gemakkelijk de eisen op die gesteld worden aan gemeenten, publieke organisaties en bedrijven om de waterkwaliteit te meten.

  • Temperatuur
    In de praktijk zijn veel lokale overheden geïnteresseerd in het aanbieden van rea-tijdwater temperatuurmetingen in open water binnen hun grenzen. WaterQ kan dit automatisch doen.
  • Vervuiling
    WaterQ meet ook de waterkwaliteit. Het detecteert vervuiling en kan helpen bij het opsporen van mogelijke verontreinigingsbronnen.
  • Data-inzichten
    Verzamelde gegevens geven inzicht via het WaterQ Dashboard. Het biedt een aantal primaire gegevensanalyses, vereenvoudigt het informatiebeheer en maakt uitwisseling van gegevens mogelijk.

De WaterQ-sensor

De sensor binnen WaterQ is ontwikkeld door SODAQ in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam. Hij wordt in Nederland met succes gebruikt door het Nationaal Politie Waterschap Zuiderzeeland en het RIVM.

In deze video licht de politie het project toe:

Factsheet

Klik hier voor een overzicht van de WaterQ features.

Civity ondersteunt open data en standaarden

Dit is ook wat ons ertoe heeft gebracht om vanaf het begin bij FIWARE betrokken te zijn. Wij zijn van mening dat samenwerking noodzakelijk is om innovatie te stimuleren. Openheid is een voorwaarde voor hergebruik en schaalbaarheid. WaterQ is gebaseerd op deze principes en biedt u de nodige garanties op het gebied van openheid.

Fiware

Een centraal onderdeel voor het consolideren en analyseren van gegevens in een dataplatform wordt de Context Broker genoemd. De Context Broker is in staat om gegevens van verschillende IoT devices – zoals de WaterQ-sensor – te consolideren en te contextualiseren tot zinvolle informatie.
De CIP Context Broker is gebaseerd op de globale en open FIWARE NGSI v2 API specificaties. Het is beschikbaar als een digitale bouwsteen voor iedereen die geïnteresseerd is in het ontwikkelen van hoogwaardige diensten op een snelle en eenvoudige manier.
De Context Broker bestaat uit open-source softwarecomponenten, documentatie, referentie-implementaties en ondersteunende diensten, die gratis worden aangeboden door het Connecting Europe Facility (CEF) programma van de Europese Commissie. Lees meer in dit artikel van CEF Digital.

footer anchor