Water EC

Inzicht in waterkwaliteit van oppervlakte- en grondwater

We zijn er trots op om de Water EC kunnen presenteren. Een sensor van die watertemperatuur en vervuiling meet. De sensor is ontwikkelt door SODAQ en de data wordt ontvangen op Civity’s City Innovation Platform.

Neem contact met ons op en ga nu van start.

Meten waar het belangrijk is

Steeds meer gemeenten en (lokale) overheden hebben te maken met nieuwe verplichtingen en eisen om de waterkwaliteit en -temperatuur te meten.

Water EC is de oplossing om inzichten in waterkwaliteit te verzamelen en te delen. Op basis van open standaarden kunnen de gegevens worden gepresenteerd als landelijke open data, wat transparantie en inclusiviteit biedt aan burgers en innovatieve bedrijven.

De Water EC-data worden automatisch opgeslagen op het Civity CIP DataPlatform.

Hoe het werkt

De Water EC sensor is zeer energiezuinig en werkt volledig op het ingebouwde zonnepaneel. Omdat hij verbinding kan maken met NB-IoT, LTE-M, LoRa en 2G netwerken, werkt hij volledig autonoom en stuurt hij continu (bijna) real-time watergegevens door.

De Water EC data worden via de module SensorData automatisch opgeslagen op het Dataplatform en gepresenteerd in een dashboard. Door de Open data standaarden is de data beschikbaar voor publicatie en eenvoudige integratie in elke externe applicatie.

Daarnaast is Water EC ook multifunctioneel; naast data over geleidbaarheid, verzendt de sensor ook watertemperatuur- en GPS-data.

Voordelen van de Water EC

De Water EC sensor lost gemakkelijk de eisen op die gesteld worden aan gemeenten, publieke organisaties en bedrijven om de waterkwaliteit te meten.

  • Temperatuur
    In de praktijk zijn veel lokale overheden geïnteresseerd in het aanbieden van real-time temperatuurmetingen van open water binnen hun grenzen. Water EC kan dit automatisch doen.
  • Vervuiling
    Water EC meet ook de waterkwaliteit. Het detecteert vervuiling en kan helpen bij het opsporen van mogelijke verontreinigingsbronnen.
  • Data-inzichten
    Verzamelde gegevens geven inzicht via het Water EC Dashboard. Het biedt een aantal primaire gegevensanalyses, vereenvoudigt het informatiebeheer en maakt uitwisseling van gegevens mogelijk.

De Water EC sensor

De sensor binnen Water EC is ontwikkeld door SODAQ in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam. Hij wordt in Nederland met succes gebruikt door het Nationaal Politie Waterschap Zuiderzeeland en het RIVM.

In deze video licht de politie het project toe:

Factsheet

Klik hier voor een overzicht van de Water EC features.

Civity ondersteunt open data en standaarden

Dit is ook wat ons ertoe heeft gebracht om vanaf het begin bij FIWARE betrokken te zijn. Wij zijn van mening dat samenwerking noodzakelijk is om innovatie te stimuleren. Openheid is een voorwaarde voor hergebruik en schaalbaarheid. Water EC is gebaseerd op deze principes en biedt u de nodige garanties op het gebied van openheid.

FIWARE

Een centraal onderdeel voor het consolideren en analyseren van gegevens in een dataplatform wordt de Context Broker genoemd. De Context Broker is in staat om gegevens van verschillende IoT devices – zoals de WaterEC-sensor – te consolideren en te contextualiseren tot zinvolle informatie.
De CIP Context Broker is gebaseerd op de globale en open FIWARE NGSI v2 API specificaties. Het is beschikbaar als een digitale bouwsteen voor iedereen die geïnteresseerd is in het ontwikkelen van hoogwaardige diensten op een snelle en eenvoudige manier.
De Context Broker bestaat uit open-source softwarecomponenten, documentatie, referentie-implementaties en ondersteunende diensten, die gratis worden aangeboden door het Connecting Europe Facility (CEF) programma van de Europese Commissie. Lees meer in dit artikel van CEF Digital.

footer anchor