Waarom Eikenprocessierups melden?

 

Met de Jeukrups applicatie willen wij een hele simpele versie van Slim Melden inzitten. Dit doen we omdat we vanuit Civity graag laten zien dat er doormiddel van crowdsourcing veel data verzameld kan worden op een laagdrempelige manier.

 

We hebben voor de Eikenprocessierups gekozen omdat er nog weinig (open) data over bestaat, de Eikenprocessierups al jaren voor overlast zorgt en omdat we ervaring hebben met processen bij de gemeenten!

 

Zie je de Eikenprocessierups? Er zijn verschillende manieren om hem te melden, je kunt de web applicatie openen via jeukrups.nl of de app downloaden uit de App store of Play store.

 

Achtergrond informatie

 

Nadat we ons hadden ingelezen over de problemen met de rups, begonnen we met het ontwikkelen van de applicatie én de processen die gebeuren op de achtergrond. De meldingen die er gedaan worden via de applicatie moeten namelijk gecontroleerd, gefilterd en doorgestuurd worden naar verschillende systemen.

 

De melding komt binnen via de App, dan gaat hij via de backoffice naar ons Ckan dataplatform. Dit proces moet goed ingeregeld worden zodat de data verstuurd kan worden naar de juiste organisatie en de dataopslagfunctie.

 

Meer mogelijkheden met de Slim Melden tool

 

De jeukrups applicatie is op hetzelfde software geraamte gebouwd als de slim melden Applicatie. Deze software is op 101 meldingen/ dataverzamelmogelijkheden in te richten, zoals het tellen van vogels, verzamelen van gevaarlijke kruispunten, krakers of het monitoren van parkeerplaatsen.

 

De applicatie is multifunctioneel inzetbaar voor een lopend proces, zoals bij de gemeente Utrecht en Enschede waar meldingen over kapotte bankjes, losse stoptegels, hondenpoep en andere vormen van hinder gemeld kunnen worden. Deze meldingen worden direct "gerouteerd" naar de juiste afdeling wat het afhandelproces een stuk efficiënter maakt voor de gemeente en de burger.

 

De jeukrups is een seizoensgebonden applicatie waarmee er gedurende een paar maanden data wordt gewonnen om voor het volgende jaar een duidelijk beeld te krijgen of de locaties van de rups. Deze data kan weer verrijkt worden met andere datasets, bijvoorbeeld met die van de locaties van de eikenbomen, speeltuintjes, sportveldjes en andere locaties waar de Eikenprocessierups voor overlast zorgt. Door de data te combineren, kunnen we mooie dashboards bouwen om zo tot nieuwe inzichten te komen.

 

Heeft u als gemeente of andere organisatie interesse in de jeukrups, slim melden of ziet u mogelijkheden voor een nieuwe toepassing? Stuur even een mailtje naar Hakan@civity.nl